Nieuws over Praktijk Apeldoorn

Oorzaken laaggradige ontstekingen

Oorzaken laaggradige ontstekingen

Tijdens de opleiding Mesologie ben ik nieuwsgierig geworden naar het onderwerp laaggradige ontstekingen waarvan ik destijds nog niet eerder gehoord had. Er bleek in de wetenschappelijke literatuur veel te vinden over dit onderwerp. Deze ‘aandoening’ wordt ook wel omschreven als de verstopte moordenaar…

Relatie tussen ontstekingen en Welvaartsziekte

De relatie wordt gelegd tussen chronische/laaggradige ontstekingen en ziektes als alzheimer, kanker en hartaanvallen. De boodschap is vaak hetzelfde; een chronische ontsteking zou weleens de oorzaak kunnen zijn van veel, zo niet alle ’beschavingsziektes’.

Tijdens mijn co-schappen kwam er een patiënt op consult met terugkerende ontstekingsklachten. Na de intake bleek ze al langer last te hebben van verschillende ontstekingen. Toen deze patiënt op mijn pad kwam, ben ik me af gaan vragen waarom de ontstekingen bij haar terug blijven komen en waarom de een wel last krijgt van ontstekingen en er bij de ander geen duidelijk ontstekingsbeeld te bemerken is, terwijl er toch sprake kan zijn van een laaggradige ontsteking.

Klassieke verschijnselen ontstekingen

Laaggradig betekent een ontsteking met een lagere intensiteit waarbij de klassieke verschijnselen zoals warmte, pijn, roodheid, zwelling en functiestoornis niet duidelijk aanwezig zijn. Vanuit historisch oogpunt wordt de klassieke ontsteking gezien als de natuurlijke reactie op een prikkel terwijl de laaggradige ontsteking een teken is van een aanhoudende ontsteking die in stand wordt gehouden door een overactief immuunsysteem. Dit draagt niet bij aan het genezingsproces, maar is schadelijk voor het organisme, omdat de ontstekingsmediatoren zich richten tegen het lichaamseigen weefsel.

Pas als een laaggradige ontsteking lang genoeg duurt, ontstaan er zichtbare weefselbeschadigingen. Klachten als vermoeidheid, pijn, chronische holte-ontsteking en vormen van allergie kunnen duiden op een laaggradige ontsteking. Het is dus bijzonder zinvol om deze op te sporen en op te lossen.

Enkele oorzaken van chronische (laaggradige) ontstekingen:

Metabool syndroom
Bij het metabool syndroom (type II diabetes, overgewicht, hypertensie) bestaat een sterk verhoogde inflammatie/ontsteking. Dit lijkt vooral het gevolg van metabool actief (visceraal) vet.

Stress
Stress geeft in het algemeen verergering van allerlei aandoeningen, uiteenlopend van eczeem, reuma, hypertensie, tot astmatische bronchitis. De verhoogde ontstekingsactiviteit speelt hierbij vermoedelijk een heel belangrijke rol, naast de hormonale effecten die stress heeft, zoals het stijgen van het cortisolgehalte in het bloed. Hiermee beschermt het lichaam zich tegen ongewenste ontstekingseffecten.

Voeding allergie
Voeding allergie kan ook de oorzaak zijn van een chronische laaggradige ontsteking. Bij klachten zoals; sinusitis, brandend maagzuur, wisselende stoelgang, vermoeidheid, stinkende ontlasting, menstruatieklachten, buikpijn, astma of hooikoorts is de kans op het hebben van een voeding allergie groot.

Infecties
Wanneer het immuunsysteem niet in goede conditie is, door bijvoorbeeld stress of onvolwaardige voeding, kan het soms na een infectie niet goed herstellen. Het gevolg is dat het overschot aan vrije radicalen niet kan worden geneutraliseerd waardoor de vrije radicalen de cellen van het lichaam aanvallen en beschadigen. De beschadiging wordt door het lichaam opgemerkt en het lichaam start vervolgens weer een afweer/herstelreactie. Hierdoor ontstaan weer vrije radicalen waarvan een deel niet geneutraliseerd kan worden. Op deze wijze kan een chronische ontsteking ontstaan als een soort vicieuze cirkel.

Enkele dingen die kunnen duiden op een chronische laaggradige ontsteking:

1. Lichte temperatuurverhoging
2. Verhoging van de ontstekingswaardes in het bloed
3. Vage pijnklachten
4. Onverklaarbare moeheid

Preventie van laaggradige ontsteking: Wat u kunt doen

• Eet voldoende gezond en vers, liefst biologisch
• Eet zo weinig mogelijk kunstmatige toevoegingen
• Drink voldoende water
• Beweeg dagelijks
• Zorg voor een goede nachtrust
• Eet gevarieerd en niet teveel
• Eet geen producten waarvoor u een voedingsallergie/intolerantie heeft
• Vermijd kunstmatige suikers
• Eet met enige regelmaat Vis/visolie, enkelvoudige¬-onverzadigde vetzuren Olijfolie
• Eet voeding met een laag glycemische index
• Stop met roken en wees erg matig met alcohol gebruik

Ga bij langer durende klachten, ook zogenaamd ‘vage’ klachten na waar de oorzaak kan liggen. Ook als u de oorzaak niet zo snel kunt achterhalen, er is altijd een oorzaak. Het lichaam gaat nooit ‘zo maar’ een ontstekingsreactie beginnen. Bezoek als u er niet uit komt een behandelaar die meer inzicht kan geven in de mogelijke oorzaken.
De aanpak moet gericht zijn op het voorkomen van ontstekingen en het herstel van de balans van het immuunsysteem waardoor ontstekingen door het immuunsysteem hersteld kunnen worden.

Hartelijke groet,

Dafna Suskind